Information & tävlingsregler


VAD ÄR THE BIG 5 - SOMMARGÄDDAN?
Sommargäddan är team-tävlingen där sportfiskare över hela Sverige kan mäta sig mot varandra.
Istället för att alla samlas i en sjö och tävla är det nu möjligt att tävla i alla vattendrag samtidigt, under hela sommaren. Konceptet ger ett skonsammare fisketryck på det enskilda vattnet samt möjlighet att fler personer kan delta i tävlingen.

HUR & NÄR TÄVLAR MAN?
Man tävlar som ett team och kan vara en till tre personer i samma team.
Det är de fem längsta gäddorna #THEBIG5 som avgör er placering i tävlingen.
Gäddorna anmäls löpande under hela tävlingsperioden 6/6-23/8 och fisken ska registeras senast 24 timmar efter den fångats på thebig5.se.

ZONER - Sverige är indelat i fem zoner - NORR, MITT, VÄST, ÖST och SYD.
Varje team tävlar i den zon baserad på vilket län teamkaptenen är folkbokförd i.

TÄVLINGSPERIOD/KVAL
Tävlingsperioden/kvalet för zonerna är 6 juni till 23 augusti -2020
Alla tävlande team får ett sms 6/6 kl 08.00 med sitt startnr.

FINAL - VILKA GÅR TILL FINAL?
Topp tre från varje zon tar sig till final
Finalen utspelar sig i valfritt vatten 5 - 6 september -2020

VAR FÅR MAN TÄVLA?
Även om man tillhör en viss zon så får man fiska i alla svenska vatten där det är tillåtet att fiska efter gädda. Det är också tillåtet att ha ett team utspritt över olika orter. Notera att det enbart går att vinna i den zonen teamet tillhör (kaptenens zon).

VAD FÅR MAN FISKA FRÅN?
Båt, flotte, kajak, kanot, flytring, vadare, stranden, land, hamnpirar & street fishing. Det finns inga begränsningar gällande fiskeplattform.

FISKEUTRUSTNING
Tillåtna fiskemetoder är spinn, jerkbait, flugfiske, jigg/dropshot, trolling och mete (ej med levande betesfisk). Tänk på att endast ett aktivt spö per person är tillåtet. Man får alltså inte ha fyra spön med beten i vattnet vid t.ex. trolling och bara räkna ett spö till tävlingen.
Använd om möjligt kraftig utrustning, undvik ultralätta spön så att du kan ta in fisken snabbt.
Är man tre personer i båten får alltså max tre spön användas samtidigt och max ett aktivt spö per person.

HANTERING AV FISKEN
Vi rekommenderar en blöt avkrokningsmatta (måttdekalen) samt snabb och skonsam hantering av fisken.
Korta drillningar, tänk på att förkorta tiden ni drillar fisken. Ska Ni inte mäta fisken så undvik att lyfta upp fisken ur vattnet utan kroka istället av den i vattnet och hantera den i övrigt så skonsamt som möjligt. Är ni flera, hjälp varandra! All fisk måste återutsättas!

RAPPORTERING
Dokumentation av fisk sker tillsammans med teamets startnummer och måttdekalen som ni fått hemskickad. Skriv startnumret med vattenfast penna på måttdekalen. Minimilängd för godkänd gädda är 70 centimeter. Det är viktigt att bilderna är TYDLIGA. Stjärtfenan får tryckas ihop utan att skada fisken (man får inte dra/slita i den).

1. Ni måste rapportera en bild med måttdekalen och en bild där ni poserar med gäddan.

2. Gäddorna ska alltid rapporteras in i hela centimeter som avrudas neråt. Visar mätdekalen 100,9 så ska fisken rapporteras in på 100 cm.

3. Tänk på att samma fisk bara får rapporteras in en gång per team.

4. Fisken måste ligga med käkpartiet/huvudet mot nollan/stoppet på dekalen och buken måste vara neråt på dekalen. Huvudet ska alltså alltid mätas mot nollan och fiskens buk ska peka neråt. Detta är för att undvika fusk och för att alltid samma sida av fisken ska fotograferas så man inte kan rapportera in samma fisk två gånger. 

5. Hela gäddan måste synas och även den bit av dekalen som behövs för att avgöra längden. Är gäddan 80 räcker det alltså att 81 cm av dekalen syns.

6. På dekalen finns en röd linje/markering och hela den röda linjen måste synas. Inget - varken fisk, hand eller redskap får täcka linjen. Detta är för att vi med all säkerhet ska kunna avgöra att dekalen inte är kapad och ihopklistrad.

7. Bilden ska tas rakt ovanför stoppet (inte snett från höger tex) bilder tagna i tvivelaktig vinkel kommer nekas. Förtydligande: Detta innebär att fisken måste mätas liggandes mot dekalen, man kan alltså inte fotografera fisken hängandes i ett gälgrepp med dekalen på högkant för då blir vinkeln tvivelaktig.

8. Dekalen ska vara utsträckt och därför rekommenderas hårt underlag. Är dekalen väldigt bucklig och slapp kommer vi att dra av centimeter och i värsta fall neka fisken om vi inte kan bedömma fiskens längd.

Det är alltid tävlingsledningen som avgör i slutändan om en fisk kan godkännas eller inte!

Tänk på reglerna ovan - tydliga bilder, posering, den röda linjen, inga händer eller andra verktyg i vägen och mät fisken på rätt håll så blir det bra för alla! 

Såhär ser er korrekt tagen bild ut:

Ingenting täcker den röda ytan överst och man ser klart och tydligt att underkäken vidrör stoppet samt hela längden är lätt att avläsa. Det är alltid er uppgift att ta en så bra mätbild som möjligt för att vi i juryn ska kunna bedöma fiskens längd.

Ladda upp er fångst
Efter en korrekt dokumentation av fisken så rapporterar ni in den via vår rapporteringssida. Så fort en gädda rapporterats så räknas den i automatiskt in i resultatet. Alla fångstbilder kommer att visas under vår rapporteringssida och här kan övriga deltagare anmäla en fångstrapport som ogiltig om man misstänker fusk eller om man tycker att dokumentationen av fisken är otydlig. Därefter kommer en medlem ur tävlingsjuryn att ta ett beslut och sedan avgöra om fisken ska godkännas eller inte. 

Samma totallängd/big5?
Totallängden av de fem längsta gäddorna över 70 centimeter får räknas med i tävlingen. Har två team samma totallängd vinner det team med den längsta fisken. Skulle även den vara lika lång kollar vi på varje teams näst längsta fisk osv. Får ett team inte 5 gäddor över 70 cm så går det självklart att tävla med mindre antal. (Återfångst inom teamet ej tillåtet). 

Håll koll på ställningen
Under tävlingens gång kan ni på resultatsidan ha koll på er och de andra teamens placering i tävlingen. Notera att resultatet är temporärt fram tills en tävlingsjury har gått igenom det efter tävlingens slutdatum. Vi kommer att kontrollera rapporter löpande under tävlingsperioden men även om vi gör det finns det en chans att resultatlisten ändras vid tävlings slut efter en sista genomgång av oss. 

Fuskanmälan
Ni kan hjälpa oss genom att "fuskanmäla" en fångstrapport som ni tycker bryter mot reglerna, då tar vi en extra koll så fort som möjligt. I anmälan kan ni skriva vad som är galet osv.

Om ett team medvetet har fuskat blir det teamet diskvalificerat med omedelbar verkan. 

Har du fått en fisk borttagen?
Anledningarna till att en fisk blivit borttagen/nekad kan vara många. Med alla nekade fiskar kommer ett mail från tävlingsledningen med motivation. Detta sker på automatik så håll ett öga på din "skräppost" om du inte får något mail när en fisk tas bort. Kan du kontra med en bättre bild på samma fisk som gör att vi kan godkänna den så är det ok att ladda upp fångstrapport på nytt. En borttagen fisk behöver alltså inte vara helt körd.

NÄR PRESENTERAS VINNARNA?
När tävlingsjuryn gått igenom bilderna en sista gång i kvalet som avslutas 23/8 kl 23.59 går topp tre från varje ZON till den prestigefyllda finalen. Finalisterna presenteras 24/8.

Finalen varar 5/9 kl 08.00 - 6/9 kl 18.00 och vi räknar med att kunna presentera en vinnare kl 20.00 den 6/9.

ÖVRIGT
TheBig5.se förbehåller sig rätten att använda deltagarnas fångstbilder för eget bruk i marknadsföring.
Arrangören står ej som ansvarig för eventuella dödsfall, olyckor eller skador. Det är upp till den tävlande att ansvara för sin egen försäkring. 
Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna (ej av arrangör), det är upp till vinnarna att kontakta och hantera eventuell vinstskatt med Skatteverket.  
Anmälningsavgiften är bindande och återbetalas ej.
Fiskekort är en självklarhet om det finns.
Vi rekommenderar ALLTID flytväst.